mandag 27. august 2007

Ærlighet

Hvorfor er det sånn at noen lyver så lett, mens andre ikke klarer en hvit løgn en gang?

Jeg har vært litt uærlig et par ganger selv, så klart har jeg det. For eksempel når servitøren kommer for å høre om maten smaker godt.. Jeg klarer ikke annet enn å nikke opprømt og si: "Mmm! Det var kjempegodt!" uavhengig av hvordan maten egentlig smakte. Jeg har vel også vært litt usann når det kommer til baksnakking. I min fjortissalder elsket jeg å baksnakke (og liker det forsåvidt enda), men hvis noen spurte meg om det nektet jeg. Det er vel helt klart andre situasjoner jeg også har vært uærlig i, men jeg kan egentlig ikke huske noen akkurat nå. Jeg prøver å være en ærlig person.

Og jeg har ihvertfall aldri vært noen sånn hverdagsløgner. Jeg kjenner noen sånne. Som lyver bare for syns skyld, eller jeg tror ikke de merker at de lyver en gang. Jeg står ved siden av og hører at de lyver, og de må vite at jeg får det med meg, men det bryr de seg ikke noe om. Enten betyr ikke min oppfatning om dem noenting, ellers så lyver de på autopilot. For det kan være om sånne utrolig dumme ting. "Har du huska boka du lånte av meg i dag?" Hvor svaret blir noe sånn som: "Nei, du skjønner at kjæresten min lånte den, og han glemte å gi den til meg i dagtidlig". Og jeg vet at hun glemte den selv. Den som skulle hatt boka si tilbake ville ikke blitt sint fordi hun hadde glemt den. Men hun bare lyver sånn, helt uten å tenke over det. Det er det som skremmer meg. Når jeg ser at noen folk lyver uten å tenke over det selv en gang. Kan man noen gang stole på slike? Jeg gjør ikke det. Og distanserer meg så klart fra dem.

Sånn helt uinspirert av eventuelle bloggeksperimenter (såklart, hehe), så lurer jeg litt på hvordan det er her i bloggverden også. Det er klart det er mange falske blogger her ute. Det sier seg selv. Og naiv som jeg er, og alltid har vært, går jeg rett på de falske historiene. Jeg blir rystet, sjokkert, glad, lei meg, sint og fornærma, alt dette på falske personers vegne. Hvor mye er disse følelsene jeg sender ut i bloggsfæren verdt? Ingenting? Litt? Jeg antar jeg må trekke sluttningen om at følelsene er like mye verdt uansett om personen er falsk eller ekte. Det har vel egentlig ikke så veldig mye å si, jeg sender jo ut følelsene basert på en tekst jeg har lest. Dessuten, så lenge man ikke oppdager at en blogg eller en person er falsk gjør det ikke så mye. Det er når det kommer for en dag at man har lest noe flere personer har konspirert om en føler seg lurt. Og det er jo ingen god følelse det. Nå har ikke dette skjedd meg meg, dette er vel bare noen tanker jeg har gjort meg i det siste...

Og forresten, hvorfor kan ikke jeg smøre på litt når jeg skriver en historie? Hvorfor føler jeg på død og liv at jeg må være ærlig? Hva om jeg hadde bare prøvd å skrive litt fiksjon? Nei, jeg vet ikke. Kanskje jeg ikke har nok fantasi til å skrive som en falsk person, og ei heller samvittighet til å overskrive historiene mine. Selv om gudene skal vite at jeg hadde hatt en mye mer spennende blogg om jeg hadde gjort det.

12 kommentarer:

mirakel sa...

Godt skrevet. :)

Jeg tror at vår historie med løgnere gjør at vi er litt mer obs på nettop dette. Jeg merker at jeg er veldig redd for å bli lurt igjen, ihvertfall. Kanskje litt dumt.

Men, ja. Jeg likte tankene dine. Og jeg tror vi er litt like. (big surprise)

Esquil sa...

Jeg synes også det er vanskelig og feil å lyve, og lever etter etikken som sier at man ikke skal lyve.

men jeg skiller mellom løgn og illusjon. jeg kaller ikke en forfatter for løgner, jeg kaller ikke en tryllekunstner for løgner, og jeg mener ikke fiktive blogger av typen ByBeBo er løgn. Det er fiksjon.

Det er heller ikke løgn å kalle seg Hjerterdame selv om man heter Mette...

Minneapolise sa...

Jeg er enig med Eskil her.

Jeg er ganske streng mot meg selv når det gjelder det med løgner, jeg vil gjerne at folk skal kunne stole på meg, derfor lyver jeg ikke.

Eneste unntaket er om det er bestemt at det skal avsløres senere. Da ser jeg ikke på det som en løgn, mer som tull, eller en spøk. Jeg løy som bare det når jeg planla overraskelsefest for kjærestens bursdag. Jeg har også løyet i Solveig prosjektet, noe som skulle være et lite sprell for å få mer liv i bloggerbyen. Det ble også sagt på forhånd at noe ala Ørjan var planen, folk stemte det frem, personen som ble sinna etterpå var av dem som stemte ja.

Jeg vil påstå at å stemme ja for å å bli furt over å være inkludert ikke er noe bedre enn å lure folk etter at man har proklamert at det kommer til å skje. Men jeg synes ikke noen av delene kvalifiserer som løgn.

(hopper mellom å være lei meg og irritert i dag, er nok mer i irritert-mode akkurat nå)

Minneapolise sa...

skriveleif: "for så å" skulle det være, ikke "for å å"

Frøken Fryd sa...

Det har tydeligvis skjedd noe i bloggverdenen jeg ikke har fått med meg... men uansett vil jeg si meg enig med deg; ærlighet varer tross alt lengst. Dog er det lov å spøke litt med folk av og til...

Anonym sa...

Det stemmer at jeg stemte ja til prosjektet, men antok jo at man kanskje etter forrige episode hadde nok omløp til å la meg være. Se for øvrig min forklaring via Lykke sin post.

Mulig jeg er hårsår..

Mvh,

B.

Minneapolise sa...

Har lest den, og skjønner deg bedre nå. Jeg håper du kommer tilbake, savner bloggen din allerede, og dine alltid koslige kommentarer i min..

Confiteor sa...

Helt enig jeg. Blir litt som å bortforklare lureri med at man bare forteller et eventyr.

bloggverden er tydeligvis ikke bra nok for eliten slik at de må lage litt liv på andres bekostning.

Esquil sa...

carina og mette, jeg beklager at jeg besøkte dere som ørjan. jeg gjorde det fordi jeg hadde godt inntrykk av dere og hadde lyst til å besøke bloggene. det var mye lettere som ørjan, det er ikke så lett å vanlig-kommentere som esquil lenger. dere vil sikkert også merke at det blir flere hensyn å ta for hver nye forbindelse man knytter, det er mye lettere å snakke rett fra lever under et nytt navn.

siden jeg selv syntes det var kjempegøy å bli lurt av ByBeBo-bloggen, trodde jeg dere og andre også skulle synes det var gøy. jeg skjønner at jeg tok feil. det var aldri vondt ment.

PS skillet på elite og vanlige var vel tradisjonelt at eliten kunne latin ;)

Hjerterdame sa...

mirakel: Joda, når man har erfart litt løgnere blir man vel mer skeptisk. Må allikevel si jeg er meget naiv fortsatt..! Det er det som er litt rart. ;) Hehe.

Esquil: Nå er ikke jeg helt med.. ByBeBo, hva var det for noe?

Fiktive blogger er kanskje ikke løgnere, jeg vet ikke... Er det bare jeg som forventer at de som skriver blogg er seg selv? Jeg trodde det var rimelig vanlig.

Minneapolise: Det er vel ikke noe å være hverken irritert over eller furt over. Gjør man noe må man forvente en reaksjon, og sånn jeg forstod det hadde dere snakka om at det kunne bli slik. Nettopp med han som reagerte slik. Da sier det litt seg selv. Forsåvidt en artig greie, bloggverdens ungkar, men det hadde vært litt lurere å kontakta ungkarene først.

Frøken Fryd: Ja, litt tulling bør jo være lov. Som jeg og mirakel sier hele tida; det er lov å lyve i julen!! :D28. august 2007 20:39

Anonym: Halloen! Leste posten din, og skjønte litt mer. Syns uansett de skulle tenkt seg mer om, men kan jo hende både du og jeg er litt hårsåre. ;)

Confiteor: Jeg vet ikke helt jeg.. Jeg vet bare at slike stunt som dette ikke fremmer skrivelysten min. Og det er jo litt dumt, siden det er blogg jeg skriver. :p Vet også at jeg syns de burde kontakta "ungkarene" på forhånd for å høre om det var greit at de var med på et ekspriment. Litt vanskelig kanskje, men de kunne jo gjort det etter at "Solvei" hadde fått sitt forhold til dem. Og hadde ikke ungkaren syns det var greit, kunne de droppa akkurat den.

Esquil: Nå er det ikke sånn at jeg tenker på Ørjan da! Det syns jeg var artig. Kanskje det er slik at en gang var morsomt, men to ganger ble litt drøyt..? Spesielt når noen reagerer slik. Men, for all del, de aller fleste syns det var gøy andre gangen også. Nei, jeg tror dette er glemt allerede jeg. Og hvis du vil gjennomføre prosjektet kan det jo bli morsomt. Men da kunne du snakka med de det gjelder først, og høre om det er greit at de er med på ungkaren10025467, kanskje..? Man er jo nysgjerrig. Og noe av det som irriterte mest var jo at jeg, som alltid, går på ting..! Jeg går rett på sånne blogger, ukritisk og naiv er jeg..!

Nå må jeg på jobb. :)

Esquil sa...

Jeg har spurt om det er greit flere ganger, først som en avstemning om jeg kunne gjøre noe som var litt dårlig gjort, og 80% stemte ja, deriblant den ene som reagerte negativt. Før jeg startet å skrive om prosjektet mailet jeg de mest involverte og spurte om det var greit at de var med, og det var da en person la ned bloggen. De andre reagerte positivt, alle negative reaksjoner har blitt utløst av denne nedleggelsen, og hva som utløste den er åpenbart et mer komplisert bilde.

Tro meg, jeg prøvde ...

Bybebo var denne bloggen. Falsk og festlig.

Det har vært noen falske blogger som er laget for å parodiere andre, vommpus' verden f.eks., det synes jeg personlig er slemmere enn det jeg har gjort, men ingen har klaget over det.

Confiteor sa...

Ugh, hvor har jeg skrevet navnet mitt??