tirsdag 10. juli 2007

Å være barnehagetante på fritida

Som tittelen tilsier har jeg nå tenkt til å fortelle hvordan det er å være hardbarka barnehagetante når man ikke er på jobb.

Når jeg er på jobb hender det jeg er streng. Jeg sier "hysj!" eller "det er ikke lov til å slå", mens jeg vifter med en imaginær pekefinger. Jeg har full rett til å oppdra barna, det er jo noe av det jobben min går ut på. Jeg holder ungene rene, pene, varme og trygge, også oppdrar jeg dem litt innimellom igjen. Men med en gang jeg går ut av barnehagen og vinker farvel til barna er jeg bare den vanlige hjerterdama.

Men gudene skal vite at jeg har hatt lyst til å oppdra litt på fritida også. Jeg har lyst til å be foreldrene om å si i fra til ungen når han eller hun slikker på vinduet på bussen. Hyler på toget. Rekker tunge til fremmede i matbutikken. Stikker fingeren i øyet på valpen de møter på gata. La meg bare si èn ting til dere slitne foreldre med disse ungene; Vi som er i butikken rundt... Vi tror ikke dere mishandler ungene deres om dere snakker til dem. Vi syns ikke det er noe morsomt, så det nytter ikke å smile litt, trekke på skuldrene og se bort. Det er dine barn, og selv om jeg har innmari lyst, så kommer jeg ikke til å si noe til ungen. Alle vet at unger hører bedre på fremmede enn på foreldre, men det er deres barn.

Jeg har full forståelse for at det er vanskelig å være forelder. Man skal velge sine kamper med omhu, og barn må få lov til å være barn. Dessuten er det jo bare vanlig grenseutprøving de driver med. Og er ikke alle barn litt trassige i 1, 2, 3, 4 og 5-års alderen? Jo, man kan unnskylde barns oppførsel med så mangt. Men ikke glem at barna skal lære god folkeskikk også. Det å si "nei" til en unge blandt store folkemengder er en prøvelse... Og det vet de små så veldig godt. Jeg har selv vært på tur med barn i barnehagen som ikke har oppført seg, følt de stirrende blikkene fra andre voksne, rødmet og hatt mest lyst til å synke i jorda. Men det kan man ikke gjøre. Man må faktisk si i fra, og selv om det føles ut som hele butikken/parken/gata syns du er et forferdelig menneske som sier nei til en vakker skapning med store, blå øyne, må man bare gjøre det. Resulterer det i hyleanfall? Vel, de aller fleste har opplevd det selv. De aller fleste vet at barn gjør slike ting, at hylene deres høres verre ut enn de er, og de respekterer faktisk foreldre som sier i fra. Som sier at det slettes ikke er lov til å spytte på gulvet i butikken, istedet for å kikke på flekken, rødme litt også gli unna med et blikk som sier "det var ikke mitt barn som gjorde det der....". Dessuten går det utover barna når foreldre unngår slike konfrontasjoner. Det er barna som blir de frekke, det er de som ikke lærer det de bør, og det er de som må slite med det når de blir eldre og begynner i barnehage eller skole.

Stå på, foreldre! Jeg blir sliten av unger etter å ha dem åtte timer hver dag, fem dager i uken... Jeg skjønner godt at det er hardt å ha dem tjuefire timer i døgnet, syv dager i uken. Men dere gjør virkelig dere selv en bjørnetjeneste om dere unngår konfrontasjoner til enhver pris. Dessuten gjør dere barnehagen og skolen en tjeneste om dere gjør noe. For barna lærer jo etterhvert.

Jeg kunne fortsatt en stund til med denne posten, men hovedbudskapet mitt til eventuelle foreldre som leser er; gjør noe hvis unger din er frekk. Hva som helst (bare ikke slå, selvsagt).

10 kommentarer:

Gretten sa...

Lenge leve disiplin og dannelse!

Mvh Gretten som har 11 års erfaring.

Hjerterdame sa...

Disiplin og dannelse høres så kjedelig ut.. :p Og litt skremmende ut også. Jeg mener bare at barn må læres vanlig folkeskikk, ikke noe verre enn det.. ;)

11 års erfaring som hva da?? :)

Gretten sa...

Forelder og oppdrager.

Og bak god folkeskikk ligger det som regel en god dose disiplin og dannelse ;-)

He he og jeg visste du kom til å reagere på ordet disiplin. Mange jenter som ikke har sansen for det.

Mvh Gretten som liker å trykke på knaper.

Hjerterdame sa...

Liker du å trykke på knaper? Hehe. ;) Nei, det har jeg ikke merka gitt. Og jeg som har så få knapper å trykke på a gitt.

Nei, disiplin er jo et negativt ladet ord.. Men dannelse er jeg med på. ;)

Gretten sa...

Hater slike leifer ;-) J

Egoisten sa...

Jeg ville sette pris på om barnehagetantene tok ansvar også etter arbeidstid. Stor pris faktisk. I tillegg ville jeg bli kjempeglad hvis noen sa i fra til pratsomme folk på tog at jeg sjeldent liker å prate med fremmede skravlete mennesker på tog.

Egoisten
- Åtgaumsforvaltar med frykt for fremmede samtaler

Confiteor sa...

å gud, er så enig. Snakk til de! Det står mer respekt av en mor eller far som bærer ut en hylende unge i bilen enn å innfri maset etter gjentatte ganger med nei!!

Moren min gjorde det med broren min, ga seg ikke selv hvor mye han skreik på butikken. Så kom en eldre mann bort til henne, og hun tenkte at nå; nå får jeg høre det!
Men han roste henne! Tenk på det du! Han roste henne fordi hun ikke gav etter. Det er barneoppdragelse det.

Foreldre i dag er generelt slapphente. Jeg blir jævlig overrasket hver gnag jeg møter på en rolig og snill unge jeg...

Charlotte sa...

Hei! Jeg er en ganske ung og fersk blogger,
som gjerne skulle ha ønsket meg flere besøkende. Jeg skriver igrunn
om det meste som faller meg inn, litt seriøst, litt morsomt og kanskje
litt teit. Kanskje du som en litt mer erfaren blogger ville tatt turen
innom bloggen min? Jeg vil gjerne linke også :)

Minneapolise sa...

Har egentlig lyst aa oppdra de fleste jeg, ikke bare barn.

Hjerterdame sa...

Egoisten: Du kan tro jeg lo godt av kommentaren din. ;) Hehe, jeg skal tenke på det neste gang jeg ser et Nanny911-tilfelle løs. ;) Jasså, du liker ikke å skravle med folk på tog? Er det frykt for den ekle pinlige tausheten som gjør det, eller hva?

Confiteor: Ja, det står mye mer respekt av en mor som prøver.. Men det er litt skummelt å prøve også, tenker jeg.. Hvis ungene ikke hører virker det vel ikke som de har noe kontroll. Men det gjør det jo ikke om de ikke prøver heller. ;) Genialt med mannen i butikken som roste moren din! Ah, kanskje det er slik man skal gjøre det.. :)

Charlotte: Jeg skal kikke innom jeg vet du.. Men å få flere besøkende kommer nok etterhvert, hvis du pinger deg på Bloggrevyen og slik.

Minneapolise: Hehe, kom med eksempler da..?