søndag 27. mai 2007

Tivoli - en dødsfelle

Jeg fant en artikkel skrevet på VG om Axels Tivoli. Nøyaktig det samme tivoliet jeg var på for noen uker siden. Og jeg sier dere; jeg fatter og begriper ikke at folk tør å kjøre karuseller i voksen alder. Jeg forstår at barn og unge gjør det, man er jo i en fase der man tror man er uslåelig, ingenting er farlig, alle vil meg vel og jeg stoler fullt og helt på andre mennesker.

Vel, jeg er ikke der lenger, for å si det sånn. Jeg vet man ikke kan stole 100% på andre mennesker. Jeg vet man ikke kan stole 100% på teknikk. Jeg vet folk skades i karuseller, jeg vet at det ikke er trygt. Kall meg gjerne en gledesdreper. I fjor sommer var jeg på Tusenfryd, den første karusellen vi tok var "SpaceShot". Og jeg sier dere, det hylet som jeg klarte å produsere da, det var et dødsskrik. Jeg trodde virkelig jeg skulle dø, at min siste time var kommet, og at jeg skulle flakse videre ut i elendigheten når den spinkle greia som holdt med nede kom til å dette opp.

Nå skjedde jo ikke det akkurat med meg, men se her hva som har skjedd andre, i en annen karusell:"Når karusellen kommer opp i fart går bommen opp og de fire kompisene må kjempe for livet ved å holde seg fast."

Her er flere av ulykkene som har skjedd ved Axels Tivoli i Sverige de siste årene.
Stadsfesten i Gävle, 1999.
En stålvaier i attraksjonen "Ejektion Seat" ryker. To kvinner blir slengt mot en pilar og blir hengende flere meter over bakken. Begge sendes til sykehus.

Sibbarp, sommer 2000.
En åtteåring tar berg- og dalbane på Axels tivoli. Hun slipper taket for å vinke til foreldrene og når toget svinger fortsetter jenten rett ut i luften. Hun faller fem meter og blir sendt til sykehus der hun får behandling ved intensivavdelingen.

Helsingborgfestivalen, juli 2002.
En tolv år gammel jente tar karusellen "Tagada". Under ferden merker hun at hodet vris til siden. Etter turen har hun vansker med å gå ut av karusellen. Hun blir sendt til sykehus der det blir konstatert at nakken hennes har låst seg.

Kräftsfestivalen i Glommen, 2003.
En 16 år gammel jente blir slengt ut av en karusell og blir skadet. Axels tivoli blir anmeldt for episoden.

Killbomfestivalen, Sölvesborg, 2003.
En kompisgjeng bestemmer seg for å ta det "Flygende teppet". Når karusellen kommer opp i fart går bommen opp og de fire kompisene må kjempe for livet ved å holde seg fast. De fire slipper fra det med blåmerker og klemskader.

Momarkedet, 2003.
En 15 år gammel jente faller 25 meter fra et pariserhjul. Hun faller ut av vognen når den er på det høyeste og slår kroppen i andre vogner i fallet. Jenta får alvorlige hodeskader.

Fyrisfestivalen, Uppsala, 2004.
Det store hoppeslottet er ikke festet ordentlig. Et vindkast sliter det løs og folk må kaste seg unna vei for ikke å treffes av slottet. En ti-åring får store bekkenskader.

Helsingborgfestivalen, 2005.
En løs nakkestøtte på en karusell fører til at en 15-åring blir slått bevisstløs under karusellturen. Episoden anmeldes til politiet.

Malmamarken i Malmköping, 2006.
Et søskenpar kjører "Jumping"-karusellen. Vognen deres går rett i bakken. Smellet er så stort at den 11 år gamle lillebroren slutter å puste. Søskenene blir sendt til sykehus.

Luleåkalaset, 2006.
Berg- og dalbanen "Larven" går i stykker midt under en tur. Vognene er fulle av barn og både foreldre og tivoliarbeidere jobber med å få ut de gråtende barna.

Viserums marknad, 2006.
En 13-årig jente blir kastet ut av en karusell. Hun skader hoften, et ben og en fot og blir sendt til sykehus.

Karvevalet i Nyköping, 2006.
En mann kastes av en av attraksjonene og blir sendt til sykehus.

Viserums marknad, 2006.
En 13-årig jente får elsjokk når hun skal gå om bord i en karusell. Hun blir slengt bort av støtet og brekker hoftebeinet. Hun blir sendt til sykehus der hun blir liggende over natten.

(Link: http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=125711)

Kjæresten min syns nok jeg er dum nå, som søker opp slike artikler.. Særlig siden vi har planlagt mange tivoliturer når vi skal til USA. Men jeg prøver bare å overleve dette her.. Dessuten er det vel så morsomt å finne fine bamser, se på mennesker, høre hyl og spise popcorn.. Ja, tivoli er mer enn bare dødsangst!

4 kommentarer:

Confiteor sa...

å herregud!!
Jeg har vært en del på momarkedet med dette tivoliet, men nå tør jeg IKKE!!

Jeg jobbet jo på Tusenfryd, og det er tross alt nesten bare drittunger som sitter bak spakene. Akkurat på Tusenfryd tar de sikkerheten på alvor, så dit tør jeg og dra, men omreisende "sigøynere"? Nei takk..

Hjerterdame sa...

Jeg vet.. Man kan jo bare tenke seg akkurat hvor nøye de gidder å være... Og det er jo ganske fort gjort at det skjer ulykker, sikkert nok med en skrue som løsner..!! Jeg kommer aldri til å ta karuseller som går høyt, høyt igjen.. Litt høydeskrekk i tillegg til at jeg vet det her..!

me sa...

Men tenk paa hvor mange ganger det gaar bra. Jeg tror at hvis du sammenligner antall ganger det gaar galt med antall ganger disse "maskinene" blir kjoert saa tror jeg det vil vaere mange andre ting vi gjoer hver dag som er mye farligere (og kanskje like unoedvendig :))

Hjerterdame sa...

Joda, men å ta en sånn sjangs a gitt.. I tillegg til at jeg er livredd fra før. Og alle vet jo at det er kjempefarlig å kjøre bil... Men der er jeg ikke livredd. Så det har litt og si det og.